2018. október 15., hétfő

Vidd el a Sziklasír Szervizbe!

A kép forrása itt található

Reggeli áhítat a Kossuth iskolában a 2018. október 8-i alkalmon, Jn 10,10b alapján. (Az alsósoknak Brekeke, a béka mondta el ezt egy egyszerűbb mese formájában.)


Mivel középiskolás koromban két szakos voltam, így választanom kellett, hogy a kettő közül melyikből érettségizem. Bár a közgázt is szerettem, és szeretem a mai napig, a választás mégis egyértelmű volt. A másik szakomból vizsgáztam, szoftvertechnológiából. Ez 2002 tavaszán olyan nagy szó volt, hogy mi voltunk az országban az elsők. Eljött a nagy nap. Írásbeli szoftverből. (Most is érzem a gyomromban a görcsöt…) Ránéztem a lapra, és úgy tippelem, hogy zöld színű lehetett az arcom. Lapoztam. Aztán még tovább lapoztam. A rosszullét színei csak tovább pompáztak az arcomon. A papíron ugyanis a feladatsor hardver volt… Akiknek ez nem mond semmit: olyan, mintha magyar irodalom helyett magyar nyelvtan lett volna.
Ismeritek ezt az érzést, ugye, amikor valami nem történhetne meg, és mégis megtörténik? Ha pedig megtörténik, akkor alkalmazkodni kell hozzá.
Jézustól ma ezt a mondatot hallottuk: „Én azért jöttem, hogy életük legyen, sőt bőségben éljenek.” Te ezt érzed? Igazi, nagybetűs, viruló életed van?
Olyan, amiben nem túlélsz, hanem boldogan meg tudod élni az életet? És bőségben élsz-e? Most nem a pénzről van szó, hanem szintén az élet minőségéről. Az élet bőségéről. Arról, hogy hömpölyög, árad az élet. Jó élni. Jó felkelni reggel. Jó érezni azt, hogy élsz. Te ezt érzed?

Nos, mivel a kutatások szerint mi magyarok az egyik legtöbbet panaszkodó, és legboldogtalanabb nép vagyunk, valószínű, hogy nem ezt érzitek. Ez azonban nem minősíti Istent, aki megteremtett Téged. És nem minősíti Jézust sem, aki azért jött ugyebár, hogy igazi életed legyen. Nem buktak el. De azt sem jelenti, hogy nem léteznek. Sőt! Azt sem jelenti, hogy Te lennél selejt azért, mert szenvedsz az élettel. Figyelj: NEM VAGY SELEJT! Értékes vagy. Én tudom.
Helyettesítsük be most mindezt az én abszurd érettségis szituációmba! Adott Jézus, aki azért jött, hogy életed legyen. Ez az a tény, hogy ott ülsz a szoftver-érettségidre felkészülve a még üres pad felett. Innen indulunk. És adott az, hogy Te a boldog és bőséges élet helyett szenvedsz és boldogtalan vagy. Ez pedig az a tény, amikor szoftveresként hardver írásbelit pillantasz meg magad előtt. Az tehát, hogy nem azt éled át, amit Jézus mond a fenti mondatban az ez a pillanat, amikor megtörténik valami olyasmi, aminek nem lenne szabad.
A szoftver-érettségi képét most engedjük el! Eddig segített minket, de mi csak az abszurd pillanatát visszük tovább. Átváltunk egy másik képbe. Abba, amikor már nem úgy működik a laptopod, mint új korában. Abba, amikor már sokat használtad. Egyre lassabb, egyre több baja van és egyre furább dolgokat csinál. Olyan, mint az életed. Eredetileg nem ilyen volt. Amikor elkészült, akkor Isten, a Minőségellenőr, azt mondta Rád – a Biblia szavaival mondva –, hogy „íme, igen jó”. Használat közben azonban sok minden történt Veled. Sok töredék-fájlod és megsérült fájlod lett. Vírusos lettél a körülötted élő világból, ami komolyan akadályoz, de valahogy mégis tudsz működni. Emellett a használatból adódóan eleve ki vagy téve a meghibásodásnak. Nos, életed hibaüzenetei folyamatosan érkeznek.
Mit csinál az, aki nem egy számítógép-guru? Elviszi ugyebár valakihez a gépét szervizbe. Hát tegyük ezt magunkkal is! Nem azt éljük át, amiről Jézus beszél, hogy igazi életünk van? Nem bőséges életet élünk? Akkor vigyük el magunkat az ő szervizébe! Ő ugyanis éppen azért jött, mert tudja, hogy megsérült a szoftverünk és a hardverünk is. Éppen azért jött, hogy ebből meggyógyítson bennünket, és pezsgő életet adjon nekünk.
Az ő szerelőműhelye a Sziklasír Szerviz. Az a hely, ahová befektették nagypéntek délutánján a halott testét. Az a hely, ami a szikla és a halál hidege ellenére anyaméhhé változott. Az a hely, ami a lehetetlenből mégis életet hozott elő. Az a hely, ami húsvét hajnalára a világ leginkább élő helye lett. Az a hely, aminek a Gazdája még rajtad is tud segíteni. Az a Valaki, aki egyedüliként szeret Téged feltétel nélkül. Az a Valaki, aki azért szenvedett, hogy a Te szenvedésedet is életté formálja.
Mondd, akarsz-e igazán élni?
Ámen.

5 megjegyzés:

  1. Zseniális a cím, és persze az egész úgy, ahogy van! :-)

    Csak bátorítani tudok mindenkit, hogy olvassa ezeket a szavakat, és fogadja meg, amiket benne talál!

    A saját példámból tudom, hogy milyen az, amikor nem abba a szervízbe viszi el valaki magát, ahová kellene (még ha kézenfekvő lenne, akkor sem).
    És az Úrtól elszakadni, méghozzá a saját butaságunk miatt... Na jó, nem akarok pesszimista lenni, de az az út nyílegyenesen a szakadék aljába vezet.
    És még ha idejében fel is eszmél az ember... Nos, sajnos akkor is bekövetkezhetnek olyan dolgok, amiket már lehetetlen visszacsinálni...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, megrendítő megtapasztalni azt, hogy nem teszi meg nem történtté a dolgokat Jézus. És mégis, ennek a dacára is gyógyulást tud adni...

      Törlés
    2. Azt hiszem, ezért is mondjuk azt: SDG! :-)

      Törlés
    3. Igen, Soli Deo Gloria! Egyedül Istené a dicsőség! :)

      Törlés