2022. február 7., hétfő

Ki a hibás? - Avagy igenis beszélnünk kell Brunoról! ("Eltájolva" c. sorozat - 5. rész)

 



(Igehirdetés a miskolci Kossuth iskola reggeli áhítatán 2022. február 7-én.)


Alapige: 1Móz 2,16-17

"Ezt parancsolta az Úristen az embernek: A kert minden fájáról szabadon ehetsz, de a jó és a rossz tudásának fájáról nem ehetsz, mert azon a napon, amelyen eszel róla, halállal lakolsz."



Kedves diákok!

Ma egészen máshogyan folytatjuk sorozatunkat. Többen közületek már biztosan ismerik ezt a számot, amit az előbb hallgattunk meg. Akik nem, azoknak elárulom, hogy egy viszonylag új dalról van szó. Egy hónapos feltöltése után most jár 189 millió megtekintésnél a YouTube-on. Az elmúlt héten pedig az amerikai Billboard zenei lista élére került. Nem egy előadó, hanem egy cég neve alatt fut a dal. A cégnek pedig hiába lett sok ismert száma, 29 év után sikerült csak újra a Billboard elejére ugrania. Pedig a film, amihez tartozik, nem indult sikeresen a mozikban. A zenéje azonban annál nagyobb sikert hozott. Most végre elárulom: a Disney „Encanto” című filmjének zenéjéről van szó. A szám címe: „We don’t talk about Bruno”, vagyis „Nem beszéltünk Brunoról”. (Most még vetítik a miskolci moziban is.)

Hogy mi köze van ennek alapigénkhez és az áhítathoz? Nagyon is sok! De még nem árulom el.

Én még nem láttam a filmet. Mivel néhány hete tudtam már, hogy ez a dal része lesz a sorozatunknak, tudatosan nem néztem meg, nehogy elspoilerezzem Nektek. Így csak annyink van, amit a dalszöveg, a hozzá tartozó videó és a történet hivatalosan közreadott előzetese rejt.

A történet főhőse nem Bruno, hanem egy fiatal lány. A dalban neki mesélnek a családtagjai, rokonai és ismerősei, akik ismerték Brunot. Most az egyszer mesélnek csak neki, mert már a nevét sem akarják kiejteni. Amikor ugyanis Bruno azt mondta, hogy valakinek az esküvőjekor aznap esni fog az eső, esett. Így Bruno a hibás. Másnak azt mondta, hogy el fog pusztulni a hala, és így lett. Tehát Bruno a hibás. Egy férfinak pedig azt mondta, hogy kopasz lesz. És így lett. Naná, Bruno a hibás. És így tovább. Bruno már nincs ott velük jó ideje, és ki sem ejtik a nevét, nehogy valami baj legyen.

Milyen tipikus, ugye? Ha valaki tud vagy lát valamit előre, akkor őt hibáztatjuk. Most árulom el, hogy mi a mai áhítatunk központi gondolata. Egy kérdés: Ki a hibás? Most pedig áttérünk igénkre, majd összegyúrjuk a dal mondanivalójával.

Igénkkel már foglalkoztunk néhány hete, így nem újdonság. Az Éden kertjének közepén Isten két fát mutatott az embernek. A kettő közül azonban akkor még csak a jó és rossz tudásának fájáról volt tilos enni. Milliónyi verzióban hallottam emberektől, hogy Isten a hibás a bűneset miatt, hiszen ha nem teszi oda a kertbe a fát, akkor nem lett volna baj. Hogy egy igazi klasszikussal fogalmazzam meg: „Lám, megjelent az első bölcselő! / Nagy sor jövend utánad szép hugom, / Mely milljó úton ezt vitatja újra”. Mondja Lucifer Évának Madách, „Az ember tragédiája” c. művében.

Sőt! Ha Isten előre tudja, hogy bajunk származik valamiből, akkor ő a hibás, mivel előre tudja. Mint Bruno. Mivel előre tudott vagy látott dolgokat, ezért mindenért ő a hibás. Persze, hiszen mennyivel egyszerűbb minden, ha más a hibás. Át is fordította már régóta az emberiség babonává mindezt. Ki ne mondd, ami rossz, mert beteljesül!

Elmondom, mi ezzel a baj. Az, hogy amikor így viselkedsz, akkor menekülsz a valóság elől. Ha pedig nem a valóságban élsz, akkor nem a saját életedet éled. Innentől pedig hazugság minden, és hosszú távon minden rosszabb lesz. Csak sodródni fogsz ugyanis.

Ki a hibás? Nos, ha hátrébb akarsz lenni az életedben, mint valaha, akkor nyugodtan hibáztass másokat! Nem gátolhatlak meg benne. Csak ne csodálkozz a következményeken!

Ma nem megyünk tovább. Jövő héten fogok beszélni arról, hogy hogyan is vagyunk ezzel a kérdéssel Istennel kapcsolatban. Mit mond a Biblia, hogy ha nem Isten a hibás, akkor miért mond ki előre nagyon sok mindent, mint az Éden kertjében.

„Nem beszélünk Brunoról.” Mondja a dal. Tényleg nem tudom elspoilerezni, mivel én sem láttam még a filmet. Az előzetesből és a dalból azonban az alaptörténete kiderül. A nagy létszámú családban mindenkinek van egy különleges képessége. Kivéve a főhősnek, a fiatal lánynak. Viszont a családtagok képességei és a házuk veszélybe kerül. A dal alatt pedig kiderül, hogy Bruno annak idején azt mondta a lánynak, amikor még kisebb volt, hogy neki is nagy ereje lesz majd. Ő mentheti meg egyedül a többieket, ha elindul, és kinyomozza az igazságot Brunoról. Tehát mégis csak beszélni kellene róla.

Ha Brunoról akarod megtudni az igazságot, a moziban még elcsípheted a filmet. Biztosra veszem, hogy nem ő a hibás. Istenről pedig majd jövő héten tudjuk meg az igazságot. Itt viszont már spoilerezek: ő sem hibás. Ámen.

1 megjegyzés: