2019. április 1., hétfő

Aki (még) nem ért semmit - nagycsütörtök Péter szemszögéből

A kép forrása itt található

Reggeli áhítat a miskolci Kossuth iskola gimnazistáinak Mt 26,36 alapján.



Amikor másfél hónapja megműtöttek, szemben volt a szobám a kórházban a gyerekekével. Hallottam, ahogyan a maguk lenyűgöző módján valami hasonlót mondtak: „Anya és apa mondta, hogy ez most rossz lesz. De sajnos nem úszhatom meg, akkor még rosszabb lenne. Utána azonban sokkal jobban leszek, mint voltam.”
Jézus is hasonló módon beszélt a tanítványokhoz a húsvét előtti napokról, amiket Jeruzsálemben töltenek. Ők azonban nem értették meg ezt. Különösen Péter járt élen ebben. Nagycsütörtök eseményeit az ő szemszögéből nézzük meg.
Péter fontos estére készülődik. Ezen a napon üli meg mindenki a páskavacsorát, vagyis
a zsidó húsvét hagyományos alkalmát. Ők, a tanítványok berendezik a kölcsönkért termet. Még nem tudják, hogy ezt fogják később úgy hívni, hogy az utolsó vacsora. Jézus követi a szokásos menetrendet. Amikor azonban a kovásztalan kenyeret és a bort veszi kézbe, döbbenetes módon mond egy-egy további mondatot is. Arról beszél, hogy ez az ő teste és vére, ami sok emberért oda lesz adva. De kinek? És miért? És miért nem akadályozza meg?

Még fel sem ocsúdik Péter az értetlenségből, amikor további váratlan események jönnek. Júdás elhagyja a helyiséget, miután Jézus arról beszél neki, hogy még ma el fogja őt árulni. Aztán a Mester őhozzá fordul, és azt mondja neki, hogy ő meg le fogja tagadni, hogy ismeri őt. Péter tiltakozik: soha! Mire Jézus azt válaszolja, hogy mielőtt hajnalban megszólal a kakas, háromszor is megtagadja őt.
Pörögnek az események. Késő este már a Gecsemáné-kert parkjában vannak. Jézus arra kéri őket, hogy ne aludjanak, amíg ő imádkozik. Pétert azonban elnyomja az álom. Amikor Jézus felébreszti, látja, hogy a többiek is elaludtak. Jézus tovább imádkozik, ők pedig tovább alszanak.
Péter zajra ébred. Ahogy kinyitja a szemét, Júdást látja meg, amint katonákkal közelít. Jézushoz ér és a szokott módon köszönti: megpuszilja az arcát. Péter még nem tudja, hogy ezt fogják az árulás csókjának, vagyis júdáscsóknak hívni. A fölényben lévő fegyveres katonák elfogják Jézust. Péter nem ért semmit. Miért nem tiltakozik a Mester? Meg se kéne moccannia, úgy is le tudná győzni őket! De Jézus egyetlen dolgot tesz csak. Engedelmesen velük megy.
A tanítványok szélnek erednek. Menekülnek. De Péter nem. Hát lássa csak a Mester, hogy ő még ekkor is kitart! Titokban utánuk lopózik. A zsidó főpap palotájának udvarán ül. Úgy tesz, mintha a szolgákhoz tartozna. Bent zajlik Jézus kihallgatása. Méghozzá egész éjszaka. Amíg Péter a tűz mellett melegszik, jön egy szolgálólány, és felismeri őt. Ám mivel Péter titokban van ott, letagadja. Később újra felismeri valaki. Az inkognitóban lévő Péter ismét tagad. Majd amikor harmadszor is megismeri őt valaki, és Péter harmadszor is letagadja, hogy Jézussal volt, azonnal megszólal a kakas. Bár minden pillanatok alatt történik, Péterben megfagy a vér, és megáll számára az idő. Belé hasít az emlék, amikor ezt Jézus előre megmondta neki. Még nem érti, hogy Jézus szavaiban már akkor ott volt a megértés. Ehhez még idő kell neki. Most egyet tud csak tenni. Ő, a felnőtt férfi, nyilvánosan keserves sírásra fakad.
Ő is elárulta a Mestert, nem csak Júdás. Még ha máshogyan is. Jézus pedig egyedül maradt. Nélkülük. Túl van egy egész éjszakányi vallatáson a nagytanács előtt. És még mindig semmi hír. Most virrad fel péntek hajnala. Vajon mi fog történni? Megmenekül-e a Mester?
Péter hosszú utat fog még bejárni. Átéli majd később a megtagadás bocsánatát, és a feltámadott Jézust fogja hirdetni. Sőt! Azért kapta Jézustól a Péter, vagyis kőszikla nevet, mert ő lesz a megszülető egyház alapja. És az első püspök. Péter székének fogják nevezni a püspöki széket. De ő még nem ért semmit. Ő még nem tudja azt, amit a műtétre váró kisgyerekek igen, hogy ennek most azért kell fájnia, hogy utána jobb legyen, mint amilyen előtte volt.
Oh, happy day! Hallottátok a jól ismert gospeléneket a bevonuláskor. A boldog napról szól, amikor Jézus érkezik. A boldog húsvéti reggelről, amikor a halál után megszületik majd az élet. És a boldog napról, amikor majd Ti is találkoztok a lelketekben Jézussal. Az élet Istenével.
Jövő héten nagypéntek napjával folytatjuk. Fájni fog. És szomorú lesz. De azért kell így lennie, hogy Nektek is élet fakadhasson a saját jelenetekben. Ámen.

8 megjegyzés:

  1. Amikor a fenti mondatokat olvastam, két mondat jutott eszembe:
    1) Isten nem az alkalmasakat hívja el, hanem az elhívottakat teszi alkalmassá.
    2) Isten megbocsát a megtérő bűnösnek.

    Ja, és még egy plusz: köszönöm, hogy olvashattam! :-)

    VálaszTörlés

  2. jonapot !!tüzelövasarlasban kérek segitséget!majusban megmütöttek herezacskot lágyrészt péniszt,,, juliusban annak helyén kialakult egy sipoly szeptembertöl a sipolyboll log egy kb 20 cm elhalt szövet ,,, dolgozni emelni hajolni nem igazan tudok ez miatt//ezek allitolag a magas cukor betegség miatt alakult ki//feleségem közmunkan dolgozik37 ezer ft fizetés//nekem ha dolgozok41 ezer ft a fizetés két tartozast von végrahajto//kérem segitsenek tüzelöben török péter sajokaza fatelep 20 324 3966) vagy fabian lajos sajovelezd fatelep 20 958 58 52//VARGÁNÉ SZÜCS CSILLA ERSTE BANK 116 00006 00000000 2576 6862)
    VARGA ZOLTAN VADNA SZABADSAG TER 15 705189043 amennyiben adnak email cimet ,,mindet papirokkal bizonyitom
    swift bic kod:gibahuhb...iban hu8911600006 00000000
    25766862

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Zoltán!
      Privátban válaszoltam.
      Pethő Judit

      Törlés
  3. kedves judit !!köszönöm választ

    VálaszTörlés

  4. SEGITSENEK FONTOS !!HA TÜZELÖBEN NEM TUDNAK APIDRA NEVŰ INZULINBAN ,, BÉRES CSEPPBEN NÖVÉR ALFA -C TABLETTABAN!!VARGA ZOLTÁN VADNA SZABADSÁG TÉR 15///30 101 6583 ))

    tüzelöre szeretnék kérni!!///!tavaly majusban volt egy mütétem bocsanat leirom ,herezacskon folyamatos magas cukor miatt ,lett egy tályog ill. a lágyrészen megmütöttek ,, és a mütét után kialakult egy sipoly ,, a sipolybol 9 honapig lógott belöllem egy mütét közben bennem hagyott géz darab ... a sipoly ami a lágyrészen van nem lehet emelni hajolni váladékozik még dolgozom közmunkán mindkettönk fizetéséböl von végrehajto //nagy fiamnak családja van a kicsi elment albérletbe//én 30 ezer ftot kapok végrehajtó két letiltást von közmunka fizetésböl ,,feleségem 37 ezer ftot kap varga zoltán vadna szabadság tér 15 3636//vagy vargáné szücs csilla erste bank 116 00006 00000000 25766862// vagy török péter sajokaza fatelep 20 324 39 66
    -- swift bic kod:gibahuhb...iban hu8911600006 00000000
    25766862 tel 30 101 6583

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Zoltán!
      Ezen a felületen nem tudunk ilyen segítséget nyújtani.

      Törlés