2018. május 21., hétfő

VIP társaság + "VIP" képességek = pünkösd

A kép forrása itt található

Igehirdetés ApCsel 2,14-17a alapján


Ha fiúnak születtem volna, Péternek neveztek volna el a szüleim. Szeretek nő lenni, így már csak ezért sem bánom, hogy Juditnak hívnak. Ráadásul a Pethő Péter számomra majdnem olyan, mint Pató Pál úr Petőfi versében, így duplán örülök…
A mai igehirdetésben azonban egyszerre maradok női önmagamnál, és egyszerre veszem kölcsön Péter köntösét. Pünkösd és Péter. Ez az alapállás. A zsidó pünkösdöt ünnepelték ekkor, vagyis a törvényt és az aratási hálaadást. Tíz nappal korábban ment Jézus a mennybe, és őket az ünnep egy lakásba bezárva találja. Bár a város zsúfolásig tele van, ők félnek a húsvéti események miatt, illetve ebben a városban kell megvárniuk a Jézus által megígért Szentlelket. Igénk előzményében egyszer csak egy szélrohamhoz hasonló, hatalmas zúgás támad a tanítványok között, és a fejük tetején olyan lángnyelvek jelennek meg, amik nem bántják őket. Megérkezett a Szentlélek.
A zúgást a városban tartózkodók is megérzik, és összefutnak a téren. Vajon mi lehet ez?
Az ünnep miatt a sok különféle országból érkezők anyanyelvét egyszer csak beszélik már a lakásból kisiető tanítványok. A Szentlélek ajándéka ez. Egy idő után előállt Péter, és a tömeghez kezd beszélni. Ez már önmagában a Szentlélek ajándéka. Péter ugyanis egy egyszerű halász volt. Sosem tartott nagy beszédeket, és nem volt tanult ember. Az újszerű, a régi pünkösdöt felülíró eseményekről beszél nekik, és az ünnepből kiindulva Jézusról.

De miért is leszek én ma Péter köntösébe bújt prédikátor? Azért, mert Péter az ott állóknak magyarázta el pünkösd jelentőségét, és ebből kiindulva beszélt Jézusról. Én pedig a 2018-ban itt ülőknek (ezt olvasóknak) teszem meg ugyan ezt. Igyekszem félretenni az egyházi szókincsemet (vagy legalábbis megmagyarázni azt), és hétköznapi nyelvre lefordítani az ünnep jelentését. Ennek a nyomán így hangzik a mai központi gondolatunk egy matematikai képlet formájában: VIP társaság + „VIP” képességek = pünkösd.
Sokan ismerik a VIP jelentését, de azok kedvéért, akik mégsem, hadd álljon itt: a VIP az angol Very Important Person rövidítése, ami azt jelenti, hogy „nagyon fontos személy”. VIP jegyek vannak például a valamilyen szempontból különleges emberek részére a koncerteken vagy sporteseményeken.
Pünkösd tehát a VIP társaságot és a „VIP” képességeket jelenti. Nézzük először a VIP társaságot! Ennek rögtön két része is van. Ezek egymástól elválaszthatatlanok, de mégis érdemes az érem két oldalát külön-külön is megnéznünk. Ez a nagyon különleges társaság egyfelől azt jelenti, hogy Isten Lelke – akit a Biblia Szentléleknek nevez – állandóan ott tud lenni velünk. Ettől vagyunk VIP személyek, vagyis nagyon különleges emberek. Képzeljék el az Önök által kedvelt, híres embert, akinek az előadására mennek! A példa kedvéért legyen mondjuk ő Meryl Streep színésznő, akinek az új filmje díszbemutatójára érkeznek! Együtt lépnek ki Meryl Streeppel a limuzinból a fotósok vakui között. Együtt sétálnak be a helyükre, végig beszélgetve. Egymás mellett ülnek, összenevetnek a film alatt, ott állnak aztán mellette az interjúk alatt, vele együtt távoznak a limuzinnal, majd vele ünnepelnek aznap este. VIP emberek, akik ráadásul VIP társaságot kapnak.
Pünkösd azt jelenti, hogy megvolt a bemutatója, a premierje annak, hogy ilyen VIP helyzetben lehet élni életünk minden egyes pillanatában Isten Lelkével. Úgy lehet átvészelni egy nehéz időszakot, vagy bármilyen más helyzetet, hogy mint Meryl Streeppel a kamerák előtt állva, ebben az esetben a Szentlélek társaságában vagyunk. Ő, aki a legtöbbet és a legjobbat tudja adni, kitüntet minket a jelenlétével és segítségével. Egyfelől ezt jelenti a VIP társaság, az érem egyik oldalán.
A másik oldalon pedig azt jelenti, hogy tulajdonképpen ez az egész Jézusról szól. A Lélek az Atyaisten és Jézus Lelke. Jézus jelenlétét biztosítja a számunkra. Szoktuk mondani, hogy milyen más lenne, ha Jézussal személyesen, emberi formájában tudnánk találkozni, beszélgetni, és mint Meryl Streeppel, mindenhová együtt menni. Hogyha azonban Jézus a földön maradt volna, és nem ment volna fel a mennybe, egyszerre csak egy helyen lehetne. Vagy jönne a fura helyzet, hogy megbeszélésem van a főnökömmel az irodájában, ott ül mellette Jézus, meg mellettem is ott ül megkettőzve. A Tescoban meg ahány ember vásárol, annyi Jézus sétál ott…
Nos, az ilyen esetek elkerülése végett Jézus szemre láthatatlan lett. Helyette a VIP társaságát úgy adja, hogy a saját Lelkét küldi el hozzánk. És ez tényleg különleges! Ott tud lenni velünk kivétel nélkül mindenféle helyzetben ő maga. A Szentlélek ugyanis folyamatosan rá mutat. Nem másért teszi ezt, mint azért, hogy a lehető leginkább VIP, vagyis legkülönlegesebb bánásmódban részesüljünk. Ha egyszer ráérzünk ennek az ízére, nem lesz már kétségünk felőle, hogy milyen jó érzés!
Ez tehát az érem két oldala a VIP társaságban. A Szentlélek társaságának állandó lehetősége, amitől különlegesek vagyunk. Illetve az, hogy ezáltal olyan, mintha maga Jézus lenne ott velünk bármikor és bárhol. A meghatározásunk azonban a matematikai képlettel így szól: VIP társaság + „VIP” képességek = pünkösd. Nézzük akkor most még ezeket a „VIP” képességeket!
Itt idézőjelbe tesszük a VIP rövidítést, mivel nem személyt jelent, hanem a nagyon különlegest jelenti. (Előre bocsátom, hogy ez egy nagyon nagy téma, mi azonban csak belekóstolni tudunk ebbe az igehirdetés keretei miatt.) A tanítványok egyszer csak megváltoztak, ahogyan Isten Lelke megérkezett hozzájuk. A bizonytalan, bezárkózó és aggódó viselkedésük helyett egyszer csak kiszaladtak az utcára, beszélgetni kezdtek az emberekkel, majd Péter hatalmas beszédbe kezdett, amit valószínűleg azelőtt elképzelni sem tudott.
Csupa különleges képesség. Ráadásul mindannyian létező nyelveken kezdtek el egyszer csak beszélni anélkül, hogy bármit tanultak volna ezek közül. Ezeket hívja úgy a Biblia, hogy a Lélek, a Szentlélek ajándékai. Különleges képességek, amiket egyszer csak ajándékba kapunk az életünk során, vagy pedig már egészen a születésünktől fogva. A pünkösdi történet után keletkezett bibliai szövegek számos más ilyen képességről beszélnek még, azonban ez nem egy listát jelent. Bármi más is előfordulhat. Mi, evangélikusok – a többi történelmi egyházzal együtt – többnyire zavarban vagyunk ezek kapcsán. Nagyon megfoghatatlanok ugyanis ezek a képességek, és nincs mintánk arra, hogy hogyan kellene egészségesen kezelnünk ezeket.
Azonban tény, hogy vannak! Sőt! A Biblia ígérete szerint bárki kaphat Szentlelket. Ha ehhez hozzáadjuk azt, hogy a Szentlélek különleges – VIP – képességeket osztogat ahhoz, hogy Jézusról tudjunk beszélni, akkor logikailag az következik ebből, hogy mindenkinek lehet ilyen képessége. Valami, ami nagyon különleges. Valami, vagy valamik, amik túllépnek a mi korlátainkon, és önmagunkat meghaladva képesek vagyunk valamire.
Ezek a képességek pedig sosem öncélúak. Rajtunk keresztül mások kapják meg ezeket. De gondoljunk csak bele, hogy értünk meg mások képességei vannak! A Lélek tehát mindazt a VIP képességet is nekünk adja, amit mások kapnak. Mert a miénk másoknak szól, másoké pedig nekünk. Így többet kapunk, mint amennyit mi képesek vagyunk adni.
Talán vannak még kérdések Önökben ezek kapcsán. Ha így van, az nagyon jó! Ahogyan az is, ha kerek egész lett ez a folyamat. Nagyon bőséges témához nyúltunk hozzá. A közös gondolkodást azonban lekerekítjük. Bár nem Péternek születtem, kipróbáltam az ő köntösét. Ő az ott lévő izraeli férfiakhoz beszélt a maguk nyelvén, én pedig a 2018-ban élő emberekhez igyekeztem szólni az ő nyelvükön. Így gondoltuk végig azt, hogy pünkösd az érem két oldalával a VIP társaságról szól, illetve a „VIP” képességekről. Különlegesen fontosak vagyunk Jézusnak. Ámen.

6 megjegyzés:

  1. Lehidalok. De komolyan. Tökéletes prédikáció. Nem is nagyon tudok mit írni... De azért megpróbálok... ;-)

    1) Az indítás tökéletes. (Apró megjegyzés: én Katalin lettem volna, ha lánynak születek...:-))
    2) A kibontakozás is az (Tökéletesen járja körül, méghozzá 10000%-ban érthetően pünkösd aspektusait.)
    3) A lezárás pedig... hát az is az. Tökéletes.

    Áldott pünkösdöt kívánok Önnek, gyülekezetének, és kedves családjának egyaránt!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm az ünnepi jókívánságokat! Én már csak utólag tudok... :)

      Törlés
  2. Válaszok
    1. Köszönöm! A Szentlelket dícséri a munka java. :)

      Törlés