2018. október 8., hétfő

Elárulom, miért köszönünk úgy mi evangélikusok, hogy "Erős vár a mi Istenünk!"

A kép forrása itt található

Reggeli áhítat a Kossuth iskolában a 2018. október 8-i alkalmon, Zsolt 46,2 alapján. (Az alsósoknak Brekeke, a béka mondta el ezt egy egyszerűbb mese formájában.)



Képzelj el egy olyan okostelefont, ami tényleg törhetetlen! Nem csak úgy nagyjából, hanem kalapáccsal sem verhető szét. Ha leejted a tizedikről, még egy apró karcolás sem lesz rajta. Olyan szuper erős okostelót képzelj el, aminek nem hogy nagy teljesítménye és memóriája van, de korlátlan lehetőségekkel rendelkezik. Annyi idő alatt tölt le egy filmet, amennyi idő alatt a másik oldaladra fordulsz az ágyban. Extra könnyű, extra vékony, de óriási kijelzője van. Ha pedig kell, akkor összehajthatod, ugyanis a legújabb technológia már ezt is lehetővé teszi. És majdnem elfelejtettem a lényeget: soha nem merül le.
Nos, nem találtam fel a csúcserős és legújabb generációs okostelefont, mert akkor már a Szilícium-völgy lelkésze lennék, és nem a Tiétek… Ehelyett éppen azt mondtam el Nektek két percben, hogy mit jelent az „Erős vár a mi Istenünk!” köszönés: a világ legerősebb, legelképzelhetetlenebb és legmegbízhatóbb, no meg legokosabb Létezője áll a rendelkezésetekre.
Le a kalappal amúgy előttetek, ugyanis nagyon sokan kiválóan helyt álltok a napi sokszori „Erős vár a mi Istenünk!” köszönéssel! Találkozzunk akár a lépcsőn, akár a bejárat előtt, akár a folyosón, akár az ebédlőben. Ma azt szeretném elősegíteni, hogy értsétek, miért teszünk így.

Sokkal szebb köszönést is kitalálhatnánk ugyanis ennél. Szerintem ugyanis a miénk az egyetlen, amelyik nem szépséget hordoz, hanem valami mást. Erőt. Erőt hordoz. Ha értelmezés nélkül mondjuk, akár erőszakosnak is hathat. Ez pedig félrevihet. Ti azonban tudjátok már, hogy ha van rá lehetőségem, szeretem a tekinteteteket keresni. A valódi egyéniségeteket látni. Ha a mai nap mind a körülbelül nyolcszázatoknak egyesével a szemébe tudnám mondani, hogy „Erős vár a mi Istenünk!”, akkor a következőt éreznétek.
Ha éppen válnak a szüleid, akkor emlékeztetést és valós reményt arra, hogy mivel Isten a világ legerősebb Létezője, ezért soha nem fogsz egyedül maradni. Ha az alkoholista szülőd mellett kell élned, akkor a sablonszerű köszönés azt hordozhatja Neked, hogy az erős Isten tapintatosan erős. Olyan, aki soha nem él vissza az erejével. És olyan, akire számíthatsz. Ha megtudtad, hogy nem akartak a szüleid, vagy a válásuk után érzed azt, hogy már nem számítasz az új kapcsolat miatt, akkor ez a köszönés emlékeztethet arra, hogy Neked is biztos pont Isten az életedben. Ő akart. Ő kimondottan eltervezett és megalkotott Téged. Most is kellesz neki. Ha akár szóval szidnak állandóan otthon, akár időnként vagy rendszeresen vernek, akkor a tapintatosan erős Isten biztosít arról, hogy rá számíthatsz. Ki tud hozni a bántalmazásból. Ha azt érzed, hogy elviselhetetlen és nyomorult az élet, akkor a tekintetedbe olvasztott köszönésből azt sejthetnéd meg, hogy mégis érdemes élni. Az élet Istenének van elég ereje ahhoz, hogy visszaszeressen az élhetőbb életbe. Ha pedig nem érted, hogy miért történhetnek meg szörnyűségek, akkor köszönés közben azt láthatnád a tekintetemben, hogy Isten elég erős ahhoz, hogy felé dühöngj. Ő nem törik össze az indulatodtól. (A zsoltárok könyvéből ihletet meríthetsz az Isten előtti dühöngéshez.)
De a köszönés közben azt nem éreznéd a tekintetemből, hogy „Te is legyél mindig erős!” Nem. Ezt nem éreznéd. Egy bizonyos Pál ugyanis éppen azt árulja el neked a Bibliában, hogy akkor vagy a legerősebb, amikor gyenge vagy. Amikor gyenge vagy, akkor vagy erős. Amikor végre össze mersz törni, akkor Isten fel tud építeni újra. Amikor végre nem hazugságban éled az életedet, akkor végre van értelme annak, hogy Jézus meghalt azért, hogy megbocsásson neked. Az „Erős vár a mi Istenünk!” tehát azt is jelenti, hogy Isten az erős. Neked nem kell annak lenned. Ő viszont idővel tényleg azzá tesz majd Téged.
Amíg nem volt mobilunk, addig fejből tudtuk a telefonszámokat. Most már nem kell tudnunk, mert az okos és erős telefonunk megjegyzi őket. Ugyan így lehetsz Istennel is. A világ legerősebb és mindenben legcsúcsabb létezője felajánlja Neked a segítségét, a figyelmét, az erejét, a szeretetét és mindenét. Élhetsz persze nélküle. A kérdés az, hogy érdemes-e szilánkokkal pótolnod őt.
Mindenesetre, ha nem kell túl gyorsan elmennünk egymás mellett a suli forgatagában, és bevállalós vagy, akkor a tekintetemből kiolvashatod a saját válaszaidat arra, hogy miért érdemes emlékezned rá, hogy Neked is erős várad az Isten. Ő minden körülmények között szilárdan megáll. Így ad menedéket Neked. Ámen.

3 megjegyzés:

  1. Zse-ni-á-lis!
    Nagyszerű hasonlatok, erőt adó gondolatok - és nemcsak a diákoknak!
    S benne a mi köszönésünkkel...

    Köszönöm, hogy olvashattam!

    (Azért egy ilyen okostelefonra a valóságban is befizetnék... ;-))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Feldobtam a labdát a feltalálóknak, fejlesztőknek. :) Ezt már a diákok is mondták. És várják ezt a csúcs-készüléket. ;)
      Örülök, hogy ismét segített Önnek is!

      Törlés
    2. Igazuk van. És lesz is rá kereslet... ;-)

      Köszönöm, hogy olvashattam! :-)

      Törlés