2022. május 26., csütörtök

Távol, de közel

A kép forrása itt található.
 

(Igehirdetés a miskolci Kossuth iskola reggeli áhítatán 2022. május 23-án.)


Alapige: Lk 24,50-51

Ezután kivitte őket Betániáig, felemelte a kezét, és megáldotta őket. És miközben áldotta őket, eltávolodott tőlük, és felvitetett a mennybe.



Van olyan valaki az életedben, aki hiába van távol Tőled, mégis nagyon közeli Hozzád? Lelkileg közelebbi, mint azok, akik fizikailag a közeledben vannak. Lehet egy barát, egy rokon, egy ismerős vagy bármilyen más helyzetben megszeretett személy. Persze nem csak fizikai lehet a távolság, hanem a halál fájdalmas valósága is. Attól, hogy valaki meghalt, belül, a belső valóságodban közelebb állhat Hozzád, mint bárki más.

Távol, de közel. Ilyenek ezek a szeretetkapcsolataink. Távol, de közel. Ez a mai igehirdetés központi gondolata is. Távol, de közel. Többek között erről szól Jézus mennybemenetele is.

Távol, de közel. Máshogyan is megérthetjük ezt. Jártál már Tarcalon az Áldó Krisztus szobornál? Az autóútról már messziről látszódik. Egészen közelinek tűnik. Aztán le kell tenni az autót, és indulni felfelé a hegyre. Gyönyörű ösvényt építettek hozzá. Közben látod a szoborban Jézus hatalmas alakját. Nagyon közelinek tűnik. Mégis menned kell tovább, hiszen távol van még a cél. A végén egy lépcsősorhoz érkezel. Fantasztikusan kitalálták, ugyanis a sok, meredek lépcső tetejére felnézve látod a szobrot. Jézus áldó alakját. Ha nem csak a lépcsőkre meredsz, akkor végig őt látod, miközben mész felfelé.

A szobor közel van, de mégis távol. És fordítva. Távol, de mégis közel.

Jézus ezért ment a mennybe. Ha itt maradt volna testben a földön, akkor egyszerre csak egy helyen lehetne. Így azonban, hogy felment a mennybe, tíz nappal később, pünkösdkor elküldték Atyjával a Szentlelket. Rajta keresztül már kivétel nélkül mindegyikünkkel itt lehet Jézus. Tehát azért ment testben messzebb, hogy a belső valóságban sokkal közelebb lehessen hozzánk.

Igénkben azt hallottuk, hogy Jézus aközben emeltetett fel a mennybe, miközben megáldotta a tanítványokat. Fantasztikus látvány lehetett. De még fantasztikusabb az, hogy Jézus még utoljára áldást adott a tizenegy tanítványnak, mielőtt elkezdték azt a szolgálatot, amire elhívta őket. Ők, a legszűkebb tanítványi köre is egyszerre élhették át azt, hogy bár Jézus távolabb ment tőlük, a Szentlelken keresztül mégis közelebb jött hozzájuk, mióta eltávolodott a földről.

Szeretnél-e Jézussal személyesen, testben találkozni? Leülni például vele egy nagy négyszemközti beszélgetésre. Vagy hogy akkor legyen ott testben, amikor nagyon nagy szükséged van a segítségére. Igen, így sokkal közelebb lehetne, mint azon a módon, amit ő választott: a szemünknek láthatatlan. De ahogyan az Exuperi idézet mondja, „Ami lényeges, az a szemnek láthatatlan.”

Nézzük máshogyan! Ott ülnek körülötted most sokan a templompadokban. Attól, hogy valaki fizikailag közel ül Hozzád, még nem lesz valóban közelálló a lelkedhez. Jézus sem lenne csak attól közelálló Hozzád, hogy fizikailag ott lenne melletted.

Képzeld, amikor a Szentlélek igazán kitölti magát a személyünkben, akkor az annyira erőteljes, hogy nem lehet figyelmen kívül hagyni. Persze ez egy hatalmas téma. Nem tudunk elmélyedni benne. De egy kicsit belekóstolhatunk. Például abba, hogy kérheted Istent, hogy töltsön be Szentlelkével. No nem úgy működik ez, mint egy szolgáltatás, hogy elmondod, mit akarsz, és rögtön meg is történik. Hosszan és kitartóan kell kérni. Amikor aztán Isten megadja, van, aki már elsőre is nagyon erős érzést kap. Nagyon erősen tölti be a Szentlélek. Van viszont, amikor Isten úgy dönt, hogy finomabban kezd, és fokozatosan teszi mindig csak egy kicsivel erőteljesebbé a megtapasztalását. Ez mindig a teljes embert érinti. Vagyis egyszerre tapasztalható meg a belső világunkban, és egyszerre fizikálisan a testünkben. Nem azért vagyok lelkész, mert vallok egy értékrendet, és egy gondolatvilágra pusztán rábólintottam. Hanem azért vagyok lelkész, mert a Szentlélek ezekkel az – esetemben apránként erősödő – megtapasztalásaival megajándékoz.

Távol, de közel. Mennybemenetel közeledtével erről gondolkodtunk a mai áhítaton. Jézus, miközben távolodott a földről a menny felé, áldást mondott tanítványaira. Bár innentől nem látták, mégis a Szentlelken keresztül közelebb jött hozzájuk pünkösdkor.

Te szeretnéd-e megtapasztalni ezt a távolság dacára is közeliségét is Jézusnak? Szeretnéd-e kérni a Szentlélek ajándékát? Én remélem, hogy sóvárság ébredt most benned. Áldott, teremtő sóvárgás. Ámen.

4 megjegyzés: