2016. szeptember 4., vasárnap

Pénzügyek & aggódás

Igehirdetés Nemesszalókon és Nyárádon, a Szentháromság ünnepe utáni 15. vasárnapon, 2016. szeptember 4-én.

Alapige:
Mt 6,24-34
Jézus mondja: Senki sem szolgálhat két úrnak, mert vagy az egyiket fogja gyűlölni, a másikat pedig szeretni, vagy az egyikhez ragaszkodik majd, a másikat pedig megveti. Nem szolgálhattok Istennek és a mammonnak.

Ezért mondom nektek: ne aggódjatok életetekért, hogy mit egyetek, vagy mit igyatok, se testetekért, hogy mibe öltözködjetek. Nem több-e az élet a tápláléknál, és a test a ruházatnál? Nézzétek meg az égi madarakat: nem vetnek, nem is aratnak, csűrbe sem gyűjtenek, és a ti mennyei Atyátok táplálja őket. Nem vagytok-e ti értékesebbek azoknál? Aggódásával pedig ki tudná közületek meghosszabbítani életét csak egy perccel is? Mit aggódtok a ruházatért is? Figyeljétek meg a mező liliomait, hogyan növekednek: nem fáradoznak, és nem fonnak, de mondom nektek, hogy Salamon teljes dicsőségében sem öltözködött úgy, mint ezek közül akár csak egy is. Ha pedig a mező füvét, amely ma van, és holnap a kemencébe vetik, így öltözteti Isten, nem sokkal inkább titeket, kicsinyhitűek?

Ne aggódjatok tehát, és ne kérdezgessétek: Mit együnk? – vagy: Mit igyunk? – vagy: Mit öltsünk magunkra? Ilyesmikért a pogányok törik magukat; a ti mennyei Atyátok pedig tudja, hogy szükségetek van minderre. Keressétek először Isten országát és az ő igazságát, és mindezek ráadásként megadatnak majd nektek. Ne aggódjatok tehát a holnapért, mert a holnap majd aggódik magáért: elég minden napnak a maga baja.


A kép forrása itt található

A mai központi gondolatunk többeknek talán meglepő lesz. De határozottan biblikus. A pénzügyek és az aggódás témáját fogjuk körüljárni az előbb hallott (olvasott) jézusi mondatok nyomán.
Igénk Máté evangéliumában található, annak is egy nagy egységében, az ún. hegyi beszédben. Ez onnan kapta a nevét, hogy az evangélium leírása szerint egy hegyen telepedett le a sokaság, és itt hallgatták Jézust. Sok mindenről beszélt nekik, egészen különböző témákban: Kik a boldogok?, adakozás, imádkozás, böjtölés, képmutató ítélkezés és így tovább. Az adakozás témája is mutatja, hogy Jézus egyáltalán nem kerüli ki a pénz kérdését. Érdekes, hogy a pénzt a köztudat mégis különválasztja a Bibliától. Közben pedig hatalmas gyűjtemény van benne róla. Olyan, ami a mai napig megállja a helyét a bölcs pénzkezelésben. Ezekből az igeversekből többek között a kiszamolo.hu internetes oldal szerzője készített egy gyűjteményt, aki nemcsak közgazdász, de teológus is. Érdemes végigbogarászni.
Nézzük, mi szerepel igénkben!

Jézus így kezdi: „Senki sem szolgálhat két úrnak, mert vagy az egyiket fogja gyűlölni, a másikat pedig szeretni, vagy az egyikhez ragaszkodik majd, a másikat pedig megveti. Nem szolgálhattok Istennek és a mammonnak.” Ez nem felszólítás, hogy ne szolgáljunk két úrnak, hanem megállapítás. Rögzíti a tényt, hogy nem lehet egyszerre szolgálni Istennek és a mammonnak.
De mit jelent a mammon? Egy arám szó, ami annyit tesz, hogy „gazdagság”, „vagyon”. Vagyis nem szolgálhatunk egyszerre Istennek és a vagyonnak. Itt azonban veszélyzóna van, mert ezen a ponton könnyű becsuknia az igehallgatónak a fülét (az olvasónak pedig bezárni az oldalt), ha szeretne gyakorló keresztyénként is vagyonosnak lenni. Pedig most jön a lényeg. Most jön a lelki feloldás… Nézzük, hogyan!
Azt mondja Jézus, hogy ne aggódjunk afelől, hogy mit fogunk enni, inni, mibe öltözködünk, és így tovább. Akkor ez most azt jelenti (sarkítva), hogy ne dolgozzunk, legyünk léhűtők, direkt éhezők, slamposak és gondozatlanok? A legkevésbé sem. Garmadával vannak azok az igék a Bibliában, amik cáfolják ezeket.
Egy ismeretlen valakitől van egy olyan mondás, miszerint „Ha a pénzed nem a szolgád, akkor az urad lesz.” Vagyis ha én nem tanulok meg bánni vele, majd a pénz elbánik velem… (Az itt szereplő idézetek szintén akiszamolo.hu blogról valóak, ahol egy sávban folyamatosan cserélődnek.)
Például azért, amit Joe Moore mond: „Nehéz gyűjteni a pénzt, amikor a szomszédod mindig olyan dolgokat vesz, amit nem engedhetsz meg magadnak.” A szomszéd személye pedig behelyettesíthető a gyerek osztálytársának szüleivel, a kollégával és bárki mással.
És még egy idézet Will Rogerstől, mivel ezek közelebb visznek minket a témánkhoz: „A reklám művészet, ami során rávesszük az embereket, hogy elköltsenek olyan pénzt, amivel nem rendelkeznek, hogy megvegyenek olyat, amire semmi szükségük.”
Jézus tehát azt mondja, hogy ne aggódjunk, mert ő gondoskodik rólunk. Mi viszont aggódunk. Aggódunk az iskolakezdési költségek miatt; aztán hogy lesz-e nyugdíjunk, vagy hogy kevés az, amit már nyugdíjasként kapunk; a következő törlesztőrészlet miatt és hogy kibír-e még néhány hónapot a mosógépünk/hűtőnk/tűzhelyünk, mert nincs miből pótolnunk.
Ebből látszik, hogy az általános felfogás csak tobzódást okoz az aggodalomban. Nehéz világot élünk. Ahogyan a reklámról szóló idézet mondta, folyamatosan és mindenhol rá akarnak venni bennünket, hogy olyan dolgokat vegyünk meg, amikre minimum anyagi forrásunk nincs, de lehet hogy szükségünk sem. Úgy mondjuk ezt ugyebár, hogy fogyasztói társadalom vagyunk. A fogyasztás a lényeg, hogy minél több mindent vásároljunk. Ez viszont állandó aggodalmakat szül. Az aggodalmak pedig újabb és újabb hiteleket.
De még valami táplálja ezt a rengeteg hitelt. És ez is az aggódás része, ami alól feloldani szeretne minket Jézus. Ez az impulzus-vásárlás. Valamilyen impulzusból vesszük meg, nem azért, mert beterveztük és szükségünk van rá. Kiakasztott a főnököm – megérdemlek egy új ruhát, hogy holnap jobban érezzem magam a munkahelyemen. Kiakasztott a férjem – veszek egy új cipőt. Kiakasztott a feleségem – megveszem az új csúcs-telefont. És így tovább. Ezek mögött viszont az aggodalom van. Hogy fogom túlélni a munkaidőt? Meddig lesz munkám? Miért beszélünk el egymás mellett a házastársammal? Nem vagyok elég jó szülő? És így tovább.
Amikor Jézus az aggodalmaskodástól óv minket, akkor éppen ezért nem azt mondja, hogy vegyük fel nyugodtan az újabb és újabb hitelt, és ne aggódjunk amiatt, hogy miből fizetjük majd vissza. Olyan ez, mint az asztal egyensúlya. A négy asztalláb azt jelenti, hogy anyagilag egyensúlyban vagyok. Ha hiányzik egy, akkor a fülünkbe duruzsolt megoldási mód szerint felveszek egy hitelt. De mivel kamatot is fizetek, még kevesebb pénzem van. Ha nem figyelek oda nagyon komolyan, akkor értelemszerűen záros határidőn belül egy újabb asztallábam hiányozni fog. Amit egy újabb hitellel pótolok ki. És így tovább. Ezt hívják hitelspirálnak.
Jézus ezzel szemben azt az utat mutatja meg nekünk, hogy ha hiányzik az asztalunk egyik lába, akkor ő ideiglenesen pótolja, stabilizálja azt. Ilyenkor érkezik egy váratlan utalás, egy plusz juttatás, egy visszakapott összeg valahonnan. Ha viszont újra és újra engedünk a külső aggodalomnak (Fogyassz többet!) vagy a belső aggodalomnak (Vásárlással tereld el a figyelmedet!), akkor ez megint további aggodalmat szül, mivel már a csőd szélén állunk. (Akikszeretnének kiszállni ebből, azoknak szeretettel ajánlom Fa Kinga online tanfolyamait és személyes tanácsadását, aki a penzugyiterkep.hu internetes oldalontalálható meg.)
Jézus ezt mondja igénkben: „Ne aggódjatok tehát a holnapért, mert a holnap majd aggódik magáért: elég minden napnak a maga baja.” A holnap gondja pedig ma oldható meg. Ha ma akarok oldani az aggódásomon, akkor nem veszek meg valamit idő előtt hitelből, vagy csak azért, mert megkívántam. Ha ma nem várom el Jézustól, hogy a képzeletbeli, pénzügyi asztalom lábait egy életen át őt tartsa, akkor az állandó aggódás helyett elkezdek pénzügyi tudást gyűjteni, hogy ne lehessen minden csőbe belehúzni. És így tovább.
Jézus boldog életre hív minket. Ezt pedig nem úgy szeretné elérni, hogy bárgyú mosolyt rajzol az arcunkra, ami mögött amnézia rejlik – elfelejtve a nehézségeinket. Helyette az életünk valós terepén jelenik meg. Jelen esetben a pénzügyekben, amik húsunkba vágó, valóban aggodalmakkal járó kérdések.
A pénzügyek és az aggódás. Ezt a témakört jártuk körbe, Jézus szavai nyomán. Igénk elején azt hallottuk tőle, hogy nem vagyunk képesek arra, hogy Istennek és a vagyonnak (mammonnak) is szolgáljunk egyszerre. Ez a jó hír számunkra! Ha a fenti módon rábízzuk az anyagi helyzetünket, akkor nem kell kitéve lennünk a pénzügyi forgószeleknek. Ha pedig néha mégis jönnek, akkor biztosak lehetünk abban, hogy mentőövet dob nekünk. Ne aggódjunk a pénz miatt! – ezt madzagolja ma a lelkünkre. Ámen.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése