2019. március 19., kedd

Majd megérted, ha eljön az ideje!

A kép forrása itt található

Reggeli áhítat a Kossuth iskolában a 2019. március 18-i alkalmon, Lk 18,31b alapján.



Folytatjuk tovább a böjti utat. A tanév vezérfonalául szolgálató Tüzed Uram, Jézus énekből pedig újabb szövegrészletet veszünk górcső alá: az „igazi helyén” kifejezést.
Ha majd saját mosógépetek és hűtőtök lesz, figyeljetek oda az apró kis eszközökre, amiket adnak hozzájuk! Néhány közülük ugyanis feleslegesnek látszik. Például a hűtőkhöz sokszor adnak egy kis műanyag valamit. Az elején még csőnek indul, aztán egy pici keskeny csík lesz belőle. Amíg nem tudod mi ez, értetlenül szemléled. Talán ki is dobod a kukába. Az első leolvasztásnál azonban rájössz majd, hogy ezt a hűtő aljába bele lehet illeszteni. Egy helyre össze fogja gyűjteni a jégből keletkező vizet, és belevezeti egy alacsony tálba. Az igazi helyén kiderül, hogy miért is adták hozzá.
Még óvatosabbnak kell lenni a mosógépnél. Amikor megérkezik majd Hozzád életed első, vadonatúj mosógépe, nagyméretű csavarokat fognak kivenni a hátuljából. (Ezek műanyag részeket is tartalmaznak.) Ha szerencséd van, lesz körülötted egy hozzáértő (vagy emlékszel az én szavaimra), aki szól, hogy tartsd meg őket. Amikor ugyanis szállítani kell a mosógépet, akkor ezek a visszahelyezett csavarok rögzítik a dobot. Így nem fog útközben mozogni, és nem romlik el a gép.
Vannak tehát dolgok, amiket nem értünk. Az igazi helyén azonban megtaláljuk az elménkben a kirakós darabjait, és összeáll a kép. Így szoktuk mondani és hallani: Majd megérted, ha eljön az ideje!
A mai alapigénkben is ez történik. Jézus és a tanítványok együtt vannak. Szépen zajlik minden a megszokott mederben. Jönnek-mennek Izráel országában. Jézus pedig tanít és gyógyít. A tanítványok meg tanulnak. Aztán egyszer csak elhangzik a nekünk alapigeként szolgáló mondat: „Íme, felmegyünk Jeruzsálembe, és beteljesedik mindaz, amit a próféták az Emberfiáról megírtak.” A tanítványok pedig úgy állnak ott, mint Te állnál a hűtőhöz adott műanyag valamivel és a mosógépből kivett csavarokkal a kezedben, információ nélkül. Nem értették a helyzetet. Pillanatnyi zavar támadt bennük, aztán átugrották ezt az elméjükben, és folytatták tovább ott, ahol gondolatban előtte jártak.
Jézus nem próbálta megértetni velük a helyzetet. Viszont csendben is maradhatott volna. Mégsem tette. Ő ugyanis pontosan tudta, hogy nem a jelenért, hanem a jövőért hangzik el ez a mondat. Majd ha eljön az ideje, eszükbe jut a tanítványoknak, hogy mi mindent mondott nekik. Az igazi helyén megtalálja majd az elméjük a szükséges információt, és összeáll számukra a kép.
Haladnak Jeruzsálem felé. A zsidó húsvét ünnepére oda akarnak érni. Mivel a kor szokásai szerint gyalog mennek, hosszú ideig tart az út. A tizenkét tanítvány számára megszokott módon zajlik. Jézus tanítja és gyógyítja azokat, akikkel találkoznak. A tizenkettő pedig a komfortzónáján belül mozoghat. Kivéve három esetet. Útközben ugyanis összesen háromszor beszél arról Jézus, hogy az Emberfia – vagyis ő – bűnösök kezébe adatik. Megölik, de a harmadik napon feltámad majd.
A tanítványok egyik alkalommal sem értik, hogy miről beszél Jézus. Ők koronázni készülnek. Jézusnak ugyanis akkora ismertsége lett az országban, hogy minden esélyük megvan arra, hogy ezen a húsvéton a fővárosban őt ültetik majd a trónra. Aranykoronával a fején. Majd később, a feltámadása után találják csak meg a részletek az igazi helyüket az elméjükben. Csak amikor eljön az ideje, akkor értik majd meg, hogy Jézus pontosan tudta, hogy nem arany-, hanem töviskorona kerül a fejére.
Jézus az Isten Fia. Ő maga is Isten. Ezért mindent tud előre. Tudja, hogy hogyan mi és hogyan fog történni. Tudja, hogy meg fog halni. Sőt! Önként egyezik bele abba, hogy mindezt megtehetik vele. Hogy miért? Egy helyen a búzamagról beszél. Azt mondja, hogy ha nem esik a földbe és nem hal meg, akkor egymaga marad. De ha meghal, sokszoros termést hoz. A természetben valóban így működik. A vetőmagból úgy lesz önmagához képest hatalmas növény, hogy meghal, vagyis önmagát feladja. Így éri el a célját.
Jézus is ezért indul önként Jeruzsálembe, hogy meghaljon ott. Máskülönben nem tudná elérni azt, hogy a világon kivétel nélkül mindenkinek segíthessen. Neked is. Valószínű, hogy nem érted még a ezeket a szavakat. De nem baj. Ez is olyan csak, mint a mosógéphez és a hűtőhöz adott fura alkatrészek. Az igazi helyén majd megérted! Vagy mint a vetőmag. Ha eljön az ideje, akkor a picike mag termést hoz Benned.
A húsvéti utat járjuk be Jézussal ezekben a hetekben. Húsvét klasszikusan az az ünnep, amit a nem gyakorló keresztyéneken kívül más nem tud hova tenni magában. Ez azonban teljesen természetes. Hiszen aki nem élhette át még húsvét csodáját, annak nem is jelenthet különösebben sokat. Mi azonban, akiknek húsvét a legnagyobb ünnep, folytatjuk tovább azt, amit Jézus elkezdett. Beszélünk erről a csodáról akkor is, ha sokan még nem értik azt. Így hintjük el előre a vetőmagot. Az ott pihen évekig, talán évtizedekig a lelketekben és elmétekben. Aztán egyszer majd, ha megkapjátok a hit ajándékát, lesz már minek az igazi helyére kerülnie. Majd megértitek húsvét csodáját, ha eljön az ideje. Ámen.

3 megjegyzés:

  1. Noha már nem vagyok annyira fiatal, de így is (hál'Istennek) áttudom érezni mindazt, amiről fent van szó! :-)
    Ennél jobb hétindító nem is kell, köszönöm szépen, hogy olvashattam! :-)
    És mindenkinek elolvasásra ajánlom! ;-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. És jön hozzá a többi nagyheti gondolat jövő héttől, hiszen a diákokkal csak nagyszerdáig vagyunk suliban.

      Törlés
    2. Jól van, jól van, várós, várós! :-)

      Törlés