2018. december 17., hétfő

A csendesnap 5. témája az elengedésről - "fehér zászló"

A kép forrása itt található



A két előadást összekötő videó ez volt:



(Pethő Jucus előadása)*

Amikor valaki fehér zászlóval jön elő valahonnan, az két dolgot jelenthet. Üzenheti azt is, hogy megadja magát az illető. De üzenheti azt is, hogy békés szándékkal érkezik. Mi most az utóbbi jelentéséről fogunk gondolkodni: a békés szándékról. Először lehet, hogy nagyon furcsának fogjátok találni, hogy ezt a tárgyat választottam a megbocsátás őrületesen kemény témájához. De így szép a kihívás…
Megbocsátás. Életünk legkeményebb területeinek egyike akkor, hogyha valaki tényleg nagyon megbántott minket. Hogyha pedig az elengedés témájánál beszélek róla, akkor könnyen azt hihetitek, hogy rá akarlak beszélni Benneteket a gyors megbocsátásra. Azonban ez nem igaz! Sokkal inkább
azt szeretném a szívetekre madzagolni, hogy a megbocsátás nem döntés, hanem egy nagyon hosszú folyamat.
Az egyik tanárom mindig azt mondta, hogy ha csak annyit tanulunk meg, hogy a „Megbocsátás folyamat, folyamat, folyamat.”, akkor a lényeget tudjuk. Ha tehát valaki igazán mélyen megbántott, akkor évekbe telhet a megbocsátás.
Ez azt jelenti, hogy nagyon komoly károkat tudunk okozni magunknak és másoknak is akkor, amikor gyors megbocsátást erőszakolunk ki. Ilyenkor ugyanis nem tud végbe menni a megbocsátás, hanem elakad valahol.
Az elengedés nem egyelő a megbocsátással. De akkor mi köze van hozzá? Amikor rájövünk a fentire, hogy hosszú idő megbocsátanunk valakinek, akkor rögtön beléphet az elengedés. Elengedi azt, hogy ezt rövid távon nem tudjuk megtenni. Aztán apránként egy-egy lépést meg tudunk majd tenni a megbocsátás hosszú folyamatában. Azonban ez nem jelenti azt, hogy mindig aktívan tudunk tenni valamit. Sokkal inkább azt, hogy a türelem és a várakozás is része a folyamatnak. Tehát létrejön egy képzeletbeli keringő. Egy aktív lépés a folyamatban, aztán egy elengedés, a türelmes várakozás. Aztán újra egy aktív lépés, majd egy újabb elengedés. És így tovább, amíg egyszer csak, hosszú idő után, megtörténhet a megbocsátás.

A következő, és egyben utolsó előadással ez a videó kötötte össze:






* Mivel Lázárné Tóth Szilviával felváltva tartottuk a hat rövid előadást, ezért szerepel itt most az én nevem.

1 megjegyzés: